Общи Тенис Съвети

Как бързо да анализирате играта на противника си и да се възползвате от неговите слабости

Едно от най-ценните умения, които сте способни да усвоите на тенис корта е да наблюдавате поведението на опонента си! В тази статия ще Ви поясним защо точно това умение се ползва с такава важност и как можете да го усвоите и Вие! Ако не прилагате това умение, то тогава няма как да прецените коя стратегия да използвате в процеса на игра така че да спечелите предимство. В играта на тенис ще има много мачове, в които ще играете срещу нови опоненти, следователно е важно внимателно да наблюдавате тяхното поведение, да търсите слабите им места и да ги използвате срещу тях, за да имате предимство. Дори ако вече сте играли срещу противника си, не бива да се отпускате и да си мислите, че познавате всеки негов ход, защото той може да е научил нови техники и умения, и да е станал по-добър играч с времето.

Не подценявайте опонента си, а напротив – старайте се да анализирате добрите и слабите характеристики на играта му като това ще бъде само във Ваша полза!

Захват

Обърнете внимание на техния захват и като какъв стил се определя! Има няколко типа захват, които се различават в играта на тенис – хибриден, континетален, западен, полузападен или източен. Всеки един от тези типове захвати се отличава с определени характеристики по отношение начина, по който опонентът Ви удря. В зависимост кой тип захват отличите, че противникът Ви използва, следва да определите Вашата стратегия и какви удари Вие да приложите в играта на тенис.

Стил на играене

В играта на тенис могат да се категоризират ориентировъчно четири стила на играене, които определят играча и в тази част на статията ще Ви запознаем именно с тях! Първият стил се откроява с привързаност към сервисите – този тип играчи разчитат много на добрите си умения за биене на сервис и предпочитат да бележат точка по-рано в процеса на игра. Вторият стил на игране е агресивният – тези играчи най-често заемат позиция до крайната линия на корта, удрят силно и агресивно като целят да бележат точка в страни на корта. Третият стил пък от своя страна се откроява с контрапункта на играча, който заема най-често отбранителна позиция и печели в повечето случаи просто защото издържа повече физически от опонента си. Четвъртият стил се характеризира като най-труден за опонента, защото играчът има способността да заема всякакви позиции и да прилага точни удари, независимо дали е до мрежата, или до крайната линия на корта. Този тип играч е много подвижен, енергичен и мести лесно своите позиции, следователно е адаптивен към обстановката, което винаги е положително качество в играта на тенис!

Контрол на емоциите

Опонентът Ви има ли склонност лесно да се изнервя? Може ли той да понесе агресивна игра, или лесно се плаши? Открийте какво напряга опонента Ви най-много и след това… го правете възможно най-често! Психиката е половината от играта във всеки спорт, а нейната издръжливост или податливост е нещото, което определя какъв ще е финалният резултат в играта! Наблюдавайте внимателно емоционалното състояние на противника си и се възползвайте от него във всеки удобен момент!

Физически способности

Следващото нещо, което трябва да наблюдавате в противника си е неговите физически способности като скорост, сила, контрол, пъргавина и време за реакция. Всички тези характеристики на опонента Ви са знак за слабостите му, от които отново е във Ваша полза да се възползвате! За да бележите печеливша точка, е необходимо да анализирате силните и слабите черти на противника Ви, които са свързани с физическите му способности и спрямо тях да определяте собствените си удари.

Предпочитания за удари

Още едно нещо, на което трябва да обърнем специално внимание в поведението на опонента ни на тенис корта е предпочитанията му за удари. Наблюдавайте какви удари прилага най-често – форхенд или бекхенд? В прилагането на кои негови удари забелязвате допускане на най-фатални грешки? Наблюдаването на всички тези малки детайли ще осигури Вашата победа в играта на тенис!

Отговор на специфични опити

В процеса на играта на тенис, опитайте се да приложите колкото се може повече удари, за да видите как опонентът Ви реагира на всеки един от опитите Ви! Наблюдавайки реакцията на противника Ви при всеки Ваш нов и различен удар, ще Ви покаже кои удари той понася най-трудно. Следователно, това ще е ясна индикация да прилагате тези удари възможно най-често и да се възползвате от слабите страни на опонента си!

Сервис

Обърнете внимание на това колко силен и точен е първият сервис на опонента Ви! А колко силен е вторият му? Имат ли контрол, или импровизират? Поставят ли си топката по начин, който е лесно предвидим? Анализирането на сервиса на противника Ви ще Ви даде индикации къде е най-правилно да се позиционирате във всеки един момент, за да сте способни да извършите най-благоприятните връщания на топката с Ваш удар. Ако играете тенис с още един Ваш партньор, то тогава комуникацията между вас трябва да е на много високо ниво! Споделяйте, обменяйте анализи и опит, за да постигнете обща победа!

Най-важното, което бихме искали да запомните от тази статия е да анализирате максимално поведението на опонента Ви в процеса на игра на тенис! Обръщайте внимание на всеки един детайл, следете, както емоционалното му състояние, така и физическото му такова. Усвоявайки всички тези важни техники, Вие ще се превърнете в непобедим играч на тенис, който знае как да използва слабостите на опонента си срещу самия него и по този начин винаги да печели!

 

 

Back to top button
ajax-loader