Общи Тенис Съвети

Топ 10 на най-бързите начини да загубите тенис мач

Не позволявайте на заглавието да Ви заблуди… Нашата най-висока цел е да Ви предоставяме полезно и разнообразно количество информация, което да Ви помогне да печелите мачове, а не да ги губите! Но понякога посочването на грешките на някого (разбира се и предоставянето на полезни съвети за корекция), е най-лесният и бърз начин да забележиш, откриеш и премахнеш подобен тип грешки в своята собствена игра.

В тази статия, създадена специално за Вас, имаме удоволствието да Ви представим 10 селектирани, най-често допускани грешки в изпълнението на техники в играта на тенис като основно целим Вие да не ги допускате, за да можете винаги да сте от печелившата страна!

 

1. Стоене зад крайната линия на корта

Стоенето зад линията, маркираща всеки край на тенис корта, със сигурност не е добра идея, освен ако не сте Федерер. Има множество причини тази позиция да не се определя като изгодна за играча и в тази част на статията ще Ви поясним точно защо! Когато се намирате зад крайната линия на корта, пред Вас се отваря много по-голямо пространство, което трябва да съумеете да пазите. Това означава, че ще се наложи да удряте топката по-силно и да рискувате тя да се удари в мрежата. Вместо това Ви съветваме да заемете позиция в границите на корта като по този начин ще имате възможността спокойно да поемате и извършвате ударите, използвайки по-ниски топки.

2. Използването на високи залпове в мястото, предназначено за сервис

Високите свободни удари са много ценно умение, което всеки играч на тенис би трябвало да усвои добре. Когато получите топката от опонента си с висок удар, не правете грешката да връщате удара с дълга топка, или с твърде силна такава. Напротив – използвайте къс, леко под ъгъл удар, който цели да остане в границите на тенис корта, но същевременно да се прицели възможно най-далеч от опонента Ви, за да не може той да реагира бързо и точката да бъде белязана от Вас!

3. Използването на един и същ първи и/или втори сервис през целия мач

Колкото и да е добър Вашият сервис, в процеса на игра на тенис, ще дойде момент, в който опонентът Ви ще забележи Вашите умения и ще започне да ги използва срещу Вас. В такива моменти Ви съветваме да разнообразявате играта си, използвайки максимално количество различни удари, осъществени благодарение на различни умения. По този начин не рискувате противникът Ви да Ви победи, използвайки Вашите собствени атаки поради многобройното им повтаряне, което му дава възможността да ги усвои перфектно на корта по време на игра!

4. Забиването на топката в мрежата

Едно нещо в играта на тенис е абсолютно ясно – ако нямате възможността да ударите топката, така че тя да премине над мрежата, то тогава Вие нямате абсолютно никакви шансове за спечелване на точката! Важно е при удар да се целим около метър и половина над мрежата и ако сте в положение на или зад крайната линия на корта, уверете се, че удряте много силно, за да може топката да се забие в корта на опонента Ви!

5. Опит за спасяване на твърде високи удари в положение зад линията на сервис

Когато топката е твърде висока и минава над главата Ви, докато Вие пък се намирате в положение зад крайната линия на корта, не е добро решение да се опитвате да бележите. Подобен удар крие множество рискове като най-големият от тях е да ударите мрежата. Вместо това Ви съветваме да бъдете търпеливи и да изчакате за удобен момент да бележите точка, когато се намирате близо до мрежата!

6. Следване на губещ план за игра, без нанасяне на промени

Всеки играч излиза на терена с предварително измислен и подготвен план за игра в главата си. В случаи, когато този план не проработи обаче, следва да внесем незабавни промени иначе загубата ни е сигурна! Когато не променяме игралния план, който в процеса на игра се оказва, че не е работещ, ние се обричаме на загуба. Необходимо е да имаме бързи рефлекси, да сме адаптивни и да умеем да променяме плановете в главата си относно играта изключително бързо и ефективно, така че да се приспособим успешно към игралната обстановка!

7. Наличието само на един план за игра

Както вече споменахме, ако план А не проработи, винаги трябва да сме готови бързо да реагираме с план Б! Ако и той не проработи, преминаваме към план Ц, план Д и така нататък …. Докато не постигнем желания резултат! В играта на тенис е от изключителна важност да сме подготвени за множеството варианти, по които може да се развие играта и да реагираме правилно спрямо тях, използвайки най-правилния от предварително измислените планове за игра!

8. Удряне на забивки в позиция, намираща се зад крайната линия на корта

Още една базова грешка, която е крайно недопустима в играта на тенис, със сигурност е удрянето на забивка, когато се намирате в позиция зад крайната линия на корта! Този тип удар ще даде предимство на опонента Ви и Вие ще сте прекалено назад, зад линията на корта, за да можете да бягате и да отвърнете на удара, който те ще Ви нанесат – а той със сигурност ще е забивка!

9. Инат

Инатът е изключително негативно човешко качество, което със сигурност няма място на тенис корта! Това да настоявате да играете, както искате, а не както е редно, за да спечелите, ще Ви води само до загуби и няма да Ви помогне в развитието като успешен играч на тенис. Вместо да се инатите, играйте, за да спечелите! Също така, още един важен съвет, който бихме искали да Ви дадем е да играете точно така, както на опонентът Ви не му харесва – това ще го държи под напрежение и победата Ви е в кърпа вързана!

10. Използване на план за игра, който не сте усвоили

Планът за игра е много важна стъпка от подготовката за всеки мач по тенис! Това, което е по-важно обаче е фактът, че трябва да сте предварително усвоили всички умения, които са част от този план за игра. В противен случай, Вашият план за игра се превръща в най-силното оръжие на опонента Ви, когато той забележи, че не сте усвоили правилно всички техники, които се опитвате да използвате. Използвайте само техники и умения, които в практиката се сте научили да изпълнявате перфектно и дори вече интуитивно!


БОНУС:


11. Играйте спрямо резултата

От първостепенно значение, когато играем тенис е да обръщаме особено внимание на резултата в играта! Именно резултатът ще окаже голямо влияние на начина, по който играем и на техниките, които използваме. Например, ако резултатът е 4:5 в полза на опонента Ви, то тогава със сигурност е време да приложите по-рисковани удари, които целят сигурна категорична победа!

Back to top button
ajax-loader