Общи Тенис Съвети

5 умения за тенис, които начинаещите трябва да усвоят, преди да напреднат

Приоритетите на това да гледаш едни от най-добрите състезатели по тенис в световен мащаб да играят, се състоят основно в това, че получаваш възможността да наблюдаваш внимателно техните уникални стилове на игра, характерни и различни за всяка личност. Всеки един от световно популярните тенис играчи е изградил свой неповторим стил в играта на тенис през годините, който трудно може да бъде имитиран, но можем да положим усилия поне за опит да се учим от тях. Чрез просто наблюдаване на процеса на игра, можем да забележим невероятната скорост и гъвкавост на Джокович, уникалната прецизност на Федерер, както и вътрешната сила, бляскав атлетизъм, и финес на Серена. Всички тези феноменални атлети ни служат за пример за качествена игра, която носи удовлетворение не само на нас, но и на тези, които ни наблюдават отстрани!

Докато гледаме процеса на игра на тези фантастични атлети, както и на много други, е лесно да се подведем, че това са хора, които просто са родени така, че всичко, което дават от себе си на тенис корта е просто даденост. Напротив – всичко, което виждаме е плод на множество тренировки, неспирен труд и неимоверни усилия. Всеки един атлет е започнал своята кариера, базирайки се на няколко фундаментални правила и умения в тениса, които всеки желаещ да се развива в тази сфера би следвало да усвои. В тази статия Ви предстои да научите кои са петте умения за тенис, които ще Ви доведат до гарантиран успех в момента, в който ги овладеете, така че нека да започваме!

1. Форхенд и Бекхенд Удар

От всички удари, които някога ще Ви се наложи да практикувате на тенис корта, независимо дали тренирате за професионален атлет, или просто за лично удоволствие, най-често ще използвате форхенд и бекхенд удари. Именно затова е изключително важно да усвоите перфектно тези два удара още в самото начало на Вашите тренировки и да вложите постоянство в практикуването им. Нека сега да дадем по-прецизна дефиниция относно какво всъщност представляват тези два удара. На първо място, форхенд ударът представлява удар с вътрешната част на дланта на ръката. Бекхенд ударът от своя страна е удар, изигран със задната страна на ръката, която трябва да е насочена в посока на удара, с ръка, поставена напреки на тялото. Усвояването на тези два най-типични удара ще Ви донесе предпоставки за сигурни успехи на тенис корта в бъдеще!

2. Сервисът

Сервисът е изключително важен за всеки един играч, защото това е единственият момент, в който имаме пълно поемане на инициативата и индивидуалния контрол! Именно поради тези причини е необходимо да положим големи усилия за работа върху начина, по който удряме сервис. Налични са няколко фундаментални движения, които изграждат успешния сервис и в тази част на статията, имаме удоволствието да Ви запознаем с тях! Помнете, че е необходимо да се фокусирате върху всяко едно от тези малки движения, за да можете да усвоите умението да ги извършвате интуитивно, без да се замисляте в последствие. Работете върху усвояването на хвърлянето на топката, развитието на постоянен контакт, както и преценката на правилното време за извършването на всяко едно движение. След като овладеете тези умения, следва постепенно да започнете да работите върху усъвършенстване на техниките Ви!

3. Работа с краката

Работата с краката е следващото умение от изключителна важност, което е добре да усвоите още в началото на Вашите тренировки! Тенисът е игра, която изисква постоянно движение още от самия старт на играта до момента, в който точката е спечелена от един от двамата играчи. Следователно, играта с краката трябва да бъде на високо ниво, за да бъдете ефективни на корта, да спестявате време и да не се изморявате прекалено бързо. Научаването на фундаменталните трикове с крака по време на игра на тенис като разделяне на стъпката, както и странично разбъркване, ще Ви помогне да постигнете по-бързо и ефикасно развитие в играта си на тенис корта!

4. Очакване

Най-добрите играчи на тенис в света са усвоили перфектно изкуството на очакването! Какво значи това? Ако се вгледаме внимателно в игралния процес на някои от най-знаменитите и популярни атлети, ще забележим, че те сякаш са изградили шесто чувство, което им подсказва къде ще отиде топката, преди тя дори да се е приближила към тях. Това им помага да заемат правилната позиция, без да губят време и следователно да бележат успешен удар. Но това изобщо не е магически процес, напротив, това е умение, което отново е плод на много тренировки и неспирни усилия, което изисква време за развитието си. За да развиете максимално своите рефлекси, както и умението да реагирате на визуално приемана информация, Ви съветваме да тренирате възможно най-много с партньор! По този начин имате възможността да наблюдавате езика на тялото му, което се крие в основата на развитието умението за очакване!

5. Изстрелване (даване на залп)

Изстрелването (даването на залп) е техника, която се използва често от играчите в процеса на игра на тенис и се състои в „нисък удар“, който цели да създаде напрежение в отсрещния противник. Тази техника често се изпълнява близо до мрежата и се приема като атака, която подтиква противника да е в отбранителен режим. Работата по усвояването на тази техника също изисква много старание, упорство и постоянство!

Когато наблюдаваме игра на тенис, изпълнявана от професионални атлети, е изключително лесно да се заблудим от лекотата, с която тези играчи изпълняват всяко едно движение. Не бива да се отчайваме и да си мислим, че тези умения са даденост на определени хора – напротив, те са плод на години труд и могат да бъдат усвоени от всеки, който има хъса, мотивацията и волята да го направи!

Отдадеността към спорта е ключов елемент в постигането на успехи в тениса! Съветваме Ви да мислите за процеса на игра като процеса на израстване на едно дърво. Вие, с ежедневна практика, труд и усилия, засявате и поливате семената на Вашите успехи! Пътят към големите постижения не е лесен, но определено си заслужава, така че наблюдавайте възможно най-много известните тенис атлети, учете се от техните умения и се опитвайте да ги усвоявате ежедневно. Четете и се образовайте на теми, свързани с играта на тенис, а ние от VarnaTennis.com ще сме винаги до Вас с нова доза полезни съвети и трикове, водещи до успех!

Back to top button
ajax-loader