Общи Тенис Съвети

6 страхотни съвета за игра на тенис в студено време

В България имаме щастието да се радваме на четири прекрасни сезона, които носят със себе си промяна в температурите и времевата обстановка! Тези факти обаче не бива да ни притесняват по никакъв начин, когато става въпрос за играта ни на тенис и в тази внимателно подготвена статия ще Ви споделим точно защо! С бавното, но сигурно завършване на летния сезон, следва да започнем подготовката си за постепенно застудяване и да адаптираме всички сфери на живота си с тези промени, включително и тренировките ни по тенис!

Облечете се подходящо

Първият съвет, който бихме искали да споделим с Вас по отношение на игра на тенис в студено време е да се обличате подходящо спрямо атмосферните условия навън! За да осигурите своя собствен максимален комфорт, е от първостепенна важност да се облечете топло и дебело. Това се отнася още повече до играчите, които нямат достъп до тенис кортове на затворено пространство, чиито зали се отопляват, а продължават да тренират навън дори и през зимата. Обличането на няколко пласта дрехи ще Ви предпази от настинка, замръзване и простуда!

Съветваме Ви да пазите както тялото, така и ръцете си топли чрез специални ръкавици за тенис. Допълнително, полароидните очила ще Ви помогнат много в предпазването от зимното слънце, което е също силно и не бива да се пренебрегва. Носенето на шапки или ушанки на корта е още едно нещо, което ще Ви помогне да се съхраните топли по време на играта на тенис, без това естествено да пречи на процеса, както и на Вашите свободни движения!

Загрявка

Загрявката е с още по-голяма важност, когато времето навън е студено, поради факта, че мускулите ни естествено се загряват по-трудно през тези периоди! Вземете под внимание, че този съвет е със сигурност най-важната част от цялата статия, именно защото оказва огромно влияние върху продуктивността ни на тенис корта! Загрявката ни предпазва от нежелани наранявания и инциденти по време на тренировка, защото подготвя мускулите ни за предстоящото натоварване, без да ги стресира. Съветваме Ви никога да не пропускате пет минутната си аеробика за загрявка, колкото и да бързате, защото именно тя ще Ви спести множество неприятности в последствие.

След като загреете тялото си с малко подскоци, танцуване и други забавни, но и полезни активности, е време за разтягане! Динамичното разтягане е следващата важна стъпка в процеса на загрявката през зимата. То представлява повторно разтягане чрез движение на специфична мускулна група няколко пъти. Като пример можем да Ви дадем упражнения като кръгове с ръце или ритане с крака – тези движения не само ще разтегнат мускулите Ви, но и ще раздвижат кръвта Ви, което само по себе си ще създаде усещане за топлина в тялото Ви през зимните месеци!

Хидратирайте се

Винаги се уверявайте, че сте хидратирани преди тренировка по тенис, както и носете със себе си бутилка с вода на всяка тренировка! Тялото Ви има нужда от прием на вода независимо от това дали сезонът е летен или зимен. Всъщност, приемането на достатъчно количество вода е начинът на Вашето тяло да поддържа оптимална естествена температура, както през лятото, така и през зимата. Следователно, дори да не усещате силна жажда, уверете се, че приемате достатъчно количество вода през целия ден, за да сте максимално продуктивни на тенис корта!

Най-добрите удари за игра на тенис в студено време

Важно е да се вземе под внимание фактът, че студеното време оказва влияние не само на тялото ни, но и на топката! Напълно възможно е да се чувстваме в по-добра физическа форма през зимата, защото тялото ни не се изпотява толкова и не се задъхваме често от горещината. Но нека сега се съсредоточим върху това как студеното време влияе на топката и как ние можем да бъдем облагодетелствани от това!

Ние като играчи на тенис, сме абсолютно способни да се възползваме от състоянието на топката в студеното време и сега ще Ви споделим как точно! Има няколко удара, които са известни с това, че са изключително ефективни през зимата и прилагайки ги е напълно възможно да бележим успешна точка! Ето кои са те:

  • Слайс:  Използвайте този удар повече по време на играта си на тенис, за да държите топката изключително ниско, което от своя страна ще накара опонентът Ви да се наведе под топката. Когато топката е по-ниска, уверете се, че стреляте по-силно, за да не дадете предимство на противника си!
  • Дроп шот: В топло време навън, този тип удар е изключително труден да бъде удържан от противника, а в студно време, тази задача се превръща в почти невъзможна! Възползвайте се от по-голямата тежест на топката в зимния сезон и прилагайте този удар често. 
  • Плосък и слайс сервис:  Тези много популярни сервиси ще принудят опонента Ви отново да се наведе изключително ниско за топката като това ще бъде още по-ефективно в студено време заради тежестта на топката. Ударете силно и вижте как със сигурност ще изненадате противника си!

Движете се много

Когато прилагате всяка една от горе споменатите техники, е необходимо да имате предвид, че опонентът Ви със сигурност ще се опита да ги приложи срещу Вас също! Точно заради това е важно да тренирате върху бързите си рефлекси, постоянното си внимание върху топката и постоянно, но ефективно движение на тенис корта. За да се приспособите към по-ниските удари, се уверете, че извъртате ръката си на по-ниско ниво и подготвяте ракетата си назад от рано в позиция, готова за удар!

Отпуснете ракетата си

Темпото на топката се определя от няколко фактора, които включват и нейния отскок. Когато времето навън е студено, отскокът на топката е намален, следователно топката естествено ще се отблъсква от ракетата по-бавно, което от своя страна създава още по-големи пречки за повишаване темпото на топката. Именно затова Ви съветваме да отпускате ракетата си с около един килограм през зимата. Но защо да направите това? Отпуснатите струни на ракетата се разтягат повече от стегнатите, следователно задържат повече енергия. Следователно, когато тази енергия се върне в топката, Вашият удар е по-силен!

Това бяха нашите няколко изпробвани съвета, относно игра на тенис в студено време, които силно вярваме, че ще Ви бъдат полезни на корта и ще Ви помогнат да спечелите няколко сигурни зимни мача по тенис!

Back to top button
ajax-loader